maanantai 7. heinäkuuta 2014

Sukupolvien silmukat

Ensi kertaa olen saanut käsiini käsityökirjan, joka tekee mieli lukea kannesta kanteen ihan kokonaan:
Sukupolvien Silmukat - kirja julkistettiin Karjalaisilla Kesäpäivillä Lappeenrannassa 14.6. Viikko sitten tiistaina sain kirjan käsiini. Melkein kotiovelle tuotiin ja omassa kappaleessani on kaikkien kirjan tekemiseen osallistuneiden omistuskirjoitukset. Toki tätä saa kirjakaupoista.

Kolme sivua luettuani olin vuodattanut liikutuksen kyyneleitä jo parikin kertaa... Karjalaisen käsityöperinteen 1700 -luvultat 1940- luvulle kerääminen yksiin kansiin ja tuominen meille nykypolven käsityönharrastajille on arvokas työ! Kiitos tekijöille!
Itkettyäni alkutekstit laitoin viestiä yhdelle tekijöistä: Kerroin et KAMALAN kirjan ootte tehneet kun jo kolmen sivun jälkeen itkettää! Uskalsin laittaa kun tiesin et karjalainen huumori kyllä kestää! Ja kestihän se. Sarin vastaus tuli pikapikaa:

"Tämä oli juuri tarkoituksemmekin - itkettää käsityöläisiä:-)"

Kirja sisältää monien ohjeiden ja tekniikoiden lisäksi arvokasta tietoa karjalaisesta käsityöperinteestä ja -tavoista.

Kirjan kuvatkin ovat ihania!


Jokaisesen ohjeen alussa kerrotaan mistä alkuperäinen malli on löydetty, kenen tekemä tai muuta taustatietoa. Ohjeet ovat selkeitä ja omasta mielestäni hieno asia on, että ohjeissa on mainittu tiheydet, puikot ja langan metrit/100 g. Näin jokainen voi toteuttaa ohjeen kulloinkin saatavilla olevasta langasta.

Yhtään ohjetta ei vielä ole päätynyt puikoilleni - olen vaan herkistellyt upean kirjan kuvilla ja teksteillä. Kirjan syntyvaiheista ja julkistamisesta voitte lukea lisää tekijöiden blogeista:

http://ellisofia.blogspot.fi/
http://kaspaikkakerholaisetturku.blogspot.fi/
 http://piironginpuikot.blogspot.fi/
 http://minimimmi.blogspot.fi/
 http://leena.ukkolanakat.net/

Jotenkin juuri tänään tämä kirja on ajankohtainen. Äitini on kotoisin Terijoelta ja tunnen oman käsityöläisyyteni periytyneen häneltä. Mummini ja äidin täti (joita en koskaan ole tavannut) olivat ahkeria käsityöihmisiä ja heidän taidokkaita käsitöitään on vielä tallella. Äiti on aina kannustanut käsitöiden pariin ja näyttänyt esimerkkiä. Toki turkulainen mammani aikoinaaan opetti virkkauksen ja neulomisen alkeet. Joten käsityöperinnettä löytyy molemmilta vanhemmiltani.
Juuri tänään alkoi taas yksi "Juurimatka" menetetyn Karjalan alueelle Terijoelle ja Kuokkalaan. Äidin ja Isän mukana tällä kertaa kummityttöni Sini. Toivotan teille antoisaa matkaa!

Itse kävin karjalaisislla juurillani vuonna 2010. Kirjoitin silloin "matkakertomuksen" Vuodatuksen blogiini. Sukupolvien silmukat ja tänään alkanut "juurimatka" sai mut viimein laittamaan takaisin Vuodatuksen hävittämiä kuvia oman juurimatkani tekstien lomaan. En ole ihan varma onko kuvat samat kuin silloin mutta samalta reissulta. Toivon tämän päivän matkalaisille yhtä rikasta ja antoisaa matkaa kuin itselläni oli sillon aikoinaan (ainakin lämpötilat alkaa hipomaan samoja lukemia).

Ja "Sukupolvien silmukat" -tekijöiden sanoin:

"Ilman teitä emme voisi olla yhtenä silmukkana tässä sukupolvien ketjussa"

10 kommenttia:

 1. Ihana aarrekirja. Upeita nuo neulalla tehdyt lapaset. Minun mammani teki noita kintaita harmaasta villalangasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkennuksena tähän kommenttiin haluan sanoa, että kirjassa ei ole neulalla tehtyjä lapasia eikä sukkia, vain puikoilla ja virkkuukoukulla.

   Poista
 2. Olen ihaillut kirjaa yhden tekijän blogissa. Vaikka omat juureni ovat täysin hämäläiset, olen kuitenkin suunnitellut kirjan hankkimista. Ja olihan miehen äiti karjasta :)

  VastaaPoista
 3. Eikös itkijänaiset kuulu Karjalaiseen perinteeseen? :) Selailin tuota kirjaa eilen kirjakaupassa, mutta en viitsinyt ostaa, kun oli niin turkasen kallis. Sitä paitsi olen tehnyt päätöksen, etten enää osta uusia käsityökirjoja, jolleivät ole ihan superhyperhienoja ja täysin välttämättömiä. Tuo oli sillä rajalla, että olisin voinut ostaakin. Täytyy odottaa tarjouksia... tai lainata kirjastosta. :)

  VastaaPoista
 4. Oi! Tuo on pakko hankkia äidille, loistava synttärilahja elokuun alkuun! Kiitos vinkistä.
  T: Karjalaisia juuria omaava

  VastaaPoista
 5. Kirja vaikuttaa kovin mielenkiintoiselta.
  Asiasta viidenteen, mistä olet ostanu tai muutoin hankkinut tuon ihanan kissa käsityökassisi?

  VastaaPoista
 6. Voi, entistä enemmän haluan saada käsiini tämän kirjan! Minäkin olen Marin kanssa samoilla linjoilla, etten hanki lisää käsityökirjoja, jos ne eivät ole 150%:n hyviä. ;) Siksi odottelen saavani tämän tutustuttavaksi kirjaston kautta ja sen perusteella päätän mahdollisessta hankinnasta. Mutta nyt kyllä alkaa vaikuttaa, että hankintaan menee. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Susu tästä artikkelista! Terijokilaisen Maikin malli on Puhmiehen kintaat. Tämä ahkera martta teki myös äyräpääläiset ja räisäläläiset lapaset samaiseen marttojen kilpailuun.
  Hyviä käsityöhetkiä sinulle!
  Toivoo Terjoelta evakkoon lähteneen isän tytär Leena

  VastaaPoista
 8. neuloo mopsien kanssa8. heinäkuuta 2014 klo 16.38

  Kaunis kansi, suloiset värit lapasissa ja sukissa.
  Olen täydellisen länsisuomalainen juuriltani enkä neulo lapasia enkä sukkiakaan, mutta jotenkin alkoi houkutella niiden teko ja pelkästään kansikuvan perusteella.
  Kunnioitukseni kaikille kirjan laatijoille, teette valtavan upeaa työtä perinteen vaalimisessa.

  VastaaPoista
 9. Ihan samaa mieltä. Tilasin sen Adlibris -kirjakaupasta. Ihana kirja!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!